Manifest 2019

Plataforma 3O: davant la sentència del judici polític, organitzem la resposta.

Estem en un moment polític i social absolutament excepcional. El judici polític que hem viscut aquests mesos contra els i les dirigents socials  i polítics catalans, pel referèndum de l’1 d’octubre, suposa una vulneració flagrant dels drets més elementals de les persones acusades però també de totes les que vam exercir el nostre dret a l’autodeterminació aquell dia.

  • La unitat d’Espanya no està per sobre dels drets fonamentals.
  • Perquè la democràcia no és delicte, el dret a l’autodeterminació no pot ser delicte.
  • Units i unides en la mobilització contra el judici polític i la repressió. Llibertat preses polítiques, retorn de les exiliades i arxivament del més de miler de causes obertes.
  • Pels drets democràtics, socials i polítics, tombem el règim del 78!

La resposta demofòbica i repressiva de l’estat espanyol no ha deixat lloc a dubtes des de llavors: aplicació del 155, destitució del govern de la generalitat de Catalunya, cop d’estat de facto a les institucions catalanes per a deixar-les sota la seva tutela. Part del govern a l’exili o encarcerat és la punta de l’iceberg d’una repressió cada vegada més generalitzada: regidors i regidores, alcaldes i alcaldesses, sindicalistes, i també activistes socials, bombers, docents, tuiters, rapers, estudiants, militants antifeixistes, etc.

I és que en el darrer període, la lluita pel dret a l’autodeterminació a Catalunya ha constituït no només un dels principals factors polítics de desestabilitzaciónt al règim del 78, sino que també s’ha convertit en un nou camp de proves per a assajar «l’agenda oculta» de l’estat espanyol, és a dir, tot l’arsenal d’excepcionalitat repressiva del poder legislatiu, mediàtic, polític, judicial o policial que després, amb diferents intensitats, s’aplica al conjunt dels pobles, dels moviments i de les classes treballadores d’arreu. Així s’ha vist amb casos com el dels joves d’Alsasua, la constant persecució al SAT, les desenes de milers de sancions per l’aplicació de la llei mordassa o les terribles conseqüències de la llei d’estrangeria.

La “causa general” contra Catalunya (que ha deixat als ulls de milions de persones el veritable caràcter d’aquest règim hereu del franquisme) té com a objectiu castigar de forma exemplar als responsables del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 per tal que mai ningú no gosi intentar de nou una via política i democràtica que pugui posar en qüestió la unitat territorial. Impedir, en resum, qualsevol via d’empoderament i mobilització popular que comporti una amenaça per als poders polítics, judicials i econòmics d’aquest Estat, i les prebendes i privilegis que garanteix, amb la monarquia al capdavant.

Aquesta escalada repressiva i les polítiques recentralitzadores que l’acompanyen no és desconeguda pels i les sindicalistes i els movimients socials, cívics i sindicals del poble de Catalunya que participem de la Plataforma 3 d’Octubre. Portem anys patint-la i lluitant contra ella. Per nosaltres resulta  evident que cal inscriure aquest nou atac envers els drets polítics, socials i sindicals del poble en l’actual context de polítiques d’austeritat, de desmantellament i privatitzacions de serveis públics, de precarització creixent del món del treball i de feminització de la pobresa que patim les classes treballadores amb el 135 com a clau de volta. I no podem ignorar tampoc que molts d’aquests atacs repressius i socials han vingut de la mà del propi govern de la Generalitat; com constata ara mateix la voluntat d’implementar un salt qualitatiu en la privatització de serveis bàsics amb la “llei Aragonès” o la repressió contra el moviment feminista durant la vaga del 8 Març del 2018.

Per tot això, els promotors d’aquest manifest, volem mostrar el màxim recolzament a les persones i organitzacions que estan patint la repressió per defensar els drets civils, els drets socials, els drets sindicals i els drets polítics. I davant la més que possible condemna, dels presos i preses polítiques, per part d’una justícia parcial i esbiaixada (el Tribunal Suprem, un tribunal que no ha trencat lligams amb els seu predecessor, l’antic tribunal franquista d’ordre públic, el TOP);

APEL·LEM a la mobilització permanent i a l’organització dels centres de treball, d’estudi, dels pobles i barris. Cal demostrar el nostre rebuig a aquest judici polític que atempta contra les llibertats més fonamentals de totes i tots. Des de la Plataforma 3 d’Octubre (espai conformat per la convocatòria a la històrica vaga general d’aquell dia) anunciem que davant una sentència que no sigui absolutòria, començarem des de ja a organitzar les respostes a aquest atemptat a la democràcia. I alhora, encoratgem, també, a defensar els nostres drets com a treballadors i treballadores, perquè sense pa no hi ha llibertat.

Animen a totes les persones i les organitzacions a adherir-se i fer difusió d’aquest manifest.