COMUNICAT: Descentralitzem i desmilitaritzem: protecció i sanitat

La Plataforma 3 d’octubre contra la repressió, pels drets i les llibertats, nascuda el setembre de 2017, ens definim com un conjunt de persones, entitats, col·lectius, organitzacions i sindicats que es coordinen per a donar, des de la classe treballadora, resposta a l’onada de repressió social, política i sindical que estem patint. Aquesta escalada i les polítiques recentralitzadores que l’acompanyen no és desconeguda pels i les sindicalistes i els moviments socials, cívics i sindicals del poble de Catalunya.

És en base a la defensa dels drets, les llibertats i contra la repressió que hem d’avaluar la situació creada per la crisis pandèmica d’aquest 2020.

Ara mateix, el Gobierno i la Generalitat, han optat per posar els interessos de les grans patronals per sobre dels de la gran majoria treballadora i la seva seguretat. Davant l’excepcionalitat del moment, amb la complicitat dels sindicats institucionals s’està incrementant la precarietat, una vegada més, de la gran majoria de persones treballadores (així com la seva seguretat). Sense la protecció dels seus drets laborals, per la via dels fets, s’estan produint situacions d’indefensió laboral en tots els sectors, sense cap resposta clara per part de l’administració a la successió d’acomiadaments, especialment, de les contractades temporalment.

Se’ns ha forçat, a més, a una inèdita limitació de drets i llibertats individuals i a empresonar-nos a casa. Aquest confinament individual, que és necessari, seria útil si s’acompanyés de mesures del mateix nivell en l’àmbit col·lectiu: ara mateix, s’ha d’aturar tota activitat laboral que no sigui considerada imprescindible i el transport públic s’hauria d’haver tancat, facilitant la mobilitat exclusivament a les persones treballadores dels àmbits essencials. 

Valorem negativament que, mentre en algunes comunitats s’ha optat pel confinament de determinades zones, el Gobierno s’ha negat a l’aïllament de Madrid, ara mateix principal focus epidèmic d’Europa, i ha desatès la demanda d’aplicar mesures més contundents a Catalunya. Que, mentre per una banda, s’ha fet una crida a la responsabilitat, la cooperació, la solidaritat i el compromís, per l’altra, el Gobierno ha respost amb l’única recepta que coneix: la recentralització i la mobilització militar

Denunciem també que després de la declaració de l’estat d’alarma (14/03/20), el dimarts 17 es feia una llista de mesures econòmiques carregant, altre cop, el cost econòmic de la crisi sobre la classe treballadora; com ja hem denunciat al manifest unitari “que ningú quedi enrere (…)”.

L’abolició de facto de les autonomies per part de Pedro Sánchez el passat 14 de març suposa un nou cop d’estat (com el del 155) que atempta, de nou, contra els drets de la ciutadania catalana. 

La poca vergonya de El Presidente anunciant aquestes mesures invasives davant de la imatge d’una corona podrida de corrupció, l’autèntic corona-virus espanyol; així com la dels ministres flanquejats de generals al mes pur estil franquista, ens omple d’indignació.

És una indignitat i una befa veure soldats de l’exèrcit amb equips complerts d’aïllament mentre el personal sanitari, que és qui més està suportant la càrrega d’aquesta pandèmia, utilitza com a protecció les bosses d’escombraries.

La crisis del SARS-CoV-2 s’ha d’abordar des de l’empoderament de la ciutadania, la seva complicitat i la seva participació cooperativa. Però el PSOE, amb la col·laboració d’una esquerra descafeïnada (que recolza el sostre d’endeutament i segueix mentenit les retallades), torna a posar la seguretat pública del nostre país en mans de la mateixa Guardia Civil que va sortir al carrer a estomacar els votants del 1r d’octubre de 2017; això no és seguretat, això és amenaça i provocació.

La crisi sanitària també ha demostrat com, en els moments decisius com aquest, la garantia de la sanitat del país es fa des de la sanitat pública; una sanitat que ha estat menystinguda pels governs central i autonòmic  amb les retallades. Ara més que mai afirmem com denunciàvem, que les retallades maten

  • Exigim un pla de mesures de protecció de la majoria treballadora: ni ERO’s ni ERTO’s, cap acomiadament. Només treball dels serveis essencials i un pla de protecció …
  • Exigim es destinin els recursos públics necessaris per assegurar la viabilitat de la sanitat i els serveis assistencials públics i la ntervenció de la sanitat privada (sense compensació económica).
  • Exigim que els propers pressupostos reverteixin totes les retallades i estableixin les mesures econòmiques de suport a les persones treballadores i a les més vulnerables
  • Exigim el retorn de totes les competències en sanitat i seguretat! Aturem la recentralització!
  • Exigim desmilitarització. No a la militarització en la gestió de la crisi!