Retirda condecoracions, disolució BRIMO i ARRO

La Plataforma 3 d’octubre contra la repressió i en defensa de les llibertats manifesta la seva indignació pel lliurament, el passat 14 d’octubre, de condecoracions als Mossos d’esquadra per la participació en les accions repressives contra la ciutadania. 

Amb data d’avui, s’ha lliurat al registre de la Generalitat de Catalunya (0098/4593/2020), el posicionament de la Plataforma 3 d’octubre, aprobat el passat 22 d’octubre, i dirigit a tots els membres del govern de la Generalitat de Catalunya; amb còpia a la presidència del parlament europeu, la presidència del parlament de Catalunya, i la sindicatura de greuges de Catalunya (document en .pdf):

 La Plataforma 3 d’octubre contra la repressió i en defensa de les llibertats manifesta la seva indignació pel lliurament, el passat 14 d’octubre, de condecoracions al Mossos d’esquadra per la participació en les accions repressives contra la ciutadania de Catalunya; mobilitzada sota l’emparament del dret de protesta, manifestació i expressió, en defensa de les seves llibertats individuals i col·lectives i de les seves institucions i llibertats polítiques.

La repressió exercida pels Mossos d’esquadra en les mobilitzacions anti-sentència 1-O han posat de manifest com, les forces repressives de les unitats BRIMO i ARRO, formen part directe del problema de limitació de llibertats de la ciutadania catalana.

Les actuacions d’aquest dos cossos policials, amb les especials complicitats entre els seus membres en la comissió de delictes de violència policial, fan les seves actuacions més pròpies d’una organització criminal que no pas les d’un cos encarregat de la seguretat de les persones, de l’acompliment de les lleis (que regules drets i deures de ciutadania) i del manteniment de l’ordre públic.

Des de la P3O exigim la dissolució de les unitats especialitzades en la repressió a la ciutadania com son la BRIMO i l’ARRO.

La Plataforma 3 d’octubre considera que, mentre el govern de Catalunya (personificat en el conseller d’interior) no procedeixi a la retirada d’aquestes condecoracions, serà un còmplice necessari més de a la repressió política i social exercida actualment contra la ciutadania a Catalunya, i un culpable més de l’apologia de la violència policial.

Plataforma 3 d’octubre contra la repressió i en defensa de les llibertats

 

La Plataforma 3 d’octubre som un conjunt persones, entitats, col·lectius, organitzacions i sindicats que és coordinen per a donar, des de la classe treballadora, resposta a l’onada de repressió social, política i sindical que estem patint. Aquesta escalada i les polítiques recentralitzadores que l’acompanyen no és desconeguda pels i les sindicalistes i els moviments socials, cívics i sindicals del poble de Catalunya que participem de la Plataforma 3 d’Octubre. Portem anys patint-la i lluitant contra ella i entenem que no podem restar passives davant aquest atac frontal.

No podem, doncs, restar en silenci quan, a un any de les mobilitzacions contra la sentència del procés, i la brutal repressió que es va desfermar, som coneixedors que de les 724 condecoracions lliurades a Mossos, 423 ho son per la tasca feta en la repressió post sentencia de la passada tardor de 2019.

La repressió de 2019, va ser la continuació de la de l’1-O, ara contra dels 100 anys condemna condemna a presó del nostre govern electe per haver-nos facilitat la possibilitat de votar. Però, en aquest cas, els repressors no van ser els “Piolin” i els “a por ellos”, sinó els mateixos Mossos d’Esquadra.

El ministre Marlaska va enviar Policia Nacional (i a la Jonquera Guàrdia Civil) per a posar-los a les ordres de Mossos que, amb el conseller Buch al capdavant, van ser els encarregats de coordinar el dispositiu. L’Estat va traspassar la repressió al govern de la Generalitat de JxCat i ERC, que van permetre la mateixa brutalitat que la del 1-O.

En una setmana, a tot el territori, es van viure càrregues policials amb les bales de goma prohibides, amb projectils de foam fent lesions molt greus a ulls i caps, cops de porra delictius, càrregues contra gent asseguda, furgonetes fent carrusels, gasos lacrimògens, i fins i tot un furgó policial arrossegant un manifestant a la part davantera del vehicle… Balanç: 313 ferits (amb pèrdua de dos ulls i altres dues lesions greus en altres parts del cos), 600 investigats, 241 detencions amb una trentena d’empresonats (1), 15 mesos de presó preventiva infundada (2), denúncies penals de la fiscalia, … i de la mateixa Generalitat.

Aquest dolor infligit a les víctimes i les seves famílies, fruit de l’àmpliament documentada brutalitat policial, no han tingut una resposta a l’alçada. El President Torra no va cessar el conseller Buch tal com s’exigia al carrer, i aquest va tractar d’apaivagar la situació donant llargues amb l’anunci de la més gran auditoria de Mossos que mai s’hagués fet. A dia d’avui només un agent ha estat suspès temporalment de feina i sou, i cap portat al jutjat per Interior. Dels 50 agents investigats per 34 actuacions, només 17 han estat judicialitzats, per organitzacions de drets humans, cap per la mateixa Generalitat. Dels 204 casos de vulneracions de Mossos i Policia Nacional rebudes pel centre Irídia només se n’han pogut judicialitzar 13; amb 19 agents imputats (16 dels Mossos i 3 de la Policia Nacional).

Mossos, amb el conseller Buch al capdavant, va rebre la felicitació del ministre socialista Marlaska per com havien contingut la protesta, de la mateixa manera que el ministre de l’Interior Zoido, amb l’aplaudiment del govern de Rajoy, havia fet tots els elogis possibles a Policia i Guàrdia Civil per les actuacions de l’1-O. Per la seva banda, el conseller Buch, va materialitzat les felicitacions en aquestes condecoracions del 14 d’octubre de 2020 fetes des del dolor de la repressió de la protesta. I no es pot dir que això és cosa de Buch, ja que l’actual conseller d’Interior, Miquel Sàmper, no n’ha impedit el lliurament.

D’entre els 423 condecorats explícitament per la repressió de fa un any, n’hi ha 283 de les Àrees regionals de recursos operatius (ARRO) i 140 agents antiavalots de la Brigada mòbil (BRIMO). És a dir, es donen el 33% de les condecoracions a la repressió de la sentència als agents de la BRIMO, quan aquesta unitat representa només el 2’5% del Mossos d’esquadra. Aquest reconeixement tant desproporcionat implica que el paper agressiu i violent de la brigada, rep el suport del govern que la condecora.

I no és només el 2019, la BRIMO, creada als anys 90 amb funcions específiques d’antiavalots, amb un alt nivell d’especialització, te un llarg historial de brutalitat repressiva com: la càrrega contra la vaga minera a Súria amb cinc ferits greus (2005), la utilització no reglamentaria del “kubotan” contra el moviment Okupa (2007), les càrregues a Via Laietana contra els estudiants que lluitaven contra el Pla Bolonya (amb 57 ferits i dos agents condemnats per agressió, 2009), les càrregues a Plaça Catalunya contra el 15-M (2011), la vaga general en que Esther Quintana va perdre un ull per bala de goma (2012) o desallotjament de Can Vies (2014)… Aquesta dolorosa llista de greuges contra les persones treballadores i la ciutadania es part de la seva la seva quotidianitat: ARRO i BRIMO, quan no estan reprimint, patrullen les zones “conflictives”  i, per acabar-ho d’adobar, la major part de les hores de feina de la BRIMO i l’ARRO les dediquen als desnonaments, segons fonts periodístiques.

El govern no pot avalar aquest comportament contra la ciutadania catalana; no és casual, s’ha demanat reiteradament des del carrer i des de les organitzacions antirepressives la dissolució d’aquests cossos antiavalots.

Des de la Plataforma 3 d’octubre exigim al govern de la Generalitat, ara mateix, un posicionament clar i dàfen contra la violència policial; i el posicionament de respecte i suport a totes les persones ferides i represaliades:

    1. la retirada immediata de condecoracions policials per participació en accions repressives,

    2. la retirada de la Generalitat de tots els casos judicials – repressius en que estigui personada com acusació.

Finalment, després de la repressió de l’octubre 2019, no podem restar indiferents a que, des de la Conselleria d’interior, se’ns vulgui presentar la BRIMO com una de les millors unitats d’ordre públic de les policies europees, o acceptar que els seus comandaments participin en l’assessorament en tècniques d’ordre públic dels antiavalots xilens.

Aquesta actuació del govern de Catalunya contra seva ciutadania qüestiona el compromís de l’actual govern amb el projecte de construcció nacional de república catalana, de democràcia plena i d’exercici de la plena sobirania; així com la garantia d’un model nacional de la justícia, igualtat i llibertats per a totes i tots els ciutadans de Catalunya.

———-

1 Dani Gallardo segueix empresonat arrel de les protestes post-sentència 1-O a Madrid del 16/10/19.

2 Charaf i l’Ibrahim, Girona, finalment absolts el 22 de juny de 2020.