L’estat d’alarma comporta una nova onada repressiva

El passat 19 de novembre, la Plataforma 3 d’Octubre vàrem fer una denúncia política sobre les mesures repressives que es deriven de l’estat d’alarma i del toc de queda, a la Pl. Sant Jaume.

Entre el final de la primera onada i el més d’octubre els governs no han sabut preparar les mesures sanitàries necessàries per minimitzar els efectes d’una segona onada. Malauradament, un cop s’han manifestat un gran nombre de nous casos, els governs han decretat mesures de restricció de mobilitat i d’activitat econòmica parcial sense acompanyar-les de les mesures de suport econòmic necessàries. La pèssima planificació econòmica de l’estat, el fort dèficit fiscal que pateix el país i l’erràtica i poc acurada gestió del Govern han creat un fort descontentament en els sectors més afectats i en la població en general. Per això hem recolzat totes aquelles reivindicacions relatives a una millor gestió de la crisi i a l’absoluta certesa que la crisi econòmica no l’ha de pagar la classe treballadora sinó el capital, els bancs i les grans fortunes lligades al regim del 78.

Allò que, potser, ha passat més desapercebut ha estat la nova onada repressiva que comporta el nou estat d’alarma i l’aplicació del toc de queda. En un estat cada cop més desacomplexadament autoritari, tant amb govern de dretes com amb govern d’esquerres, l’ordre públic passa a tenir un protagonisme malaltís i preocupant.

No fa faltat recordar les xifres de multes i detencions de la primavera passada. Només cal llegir els informes i les notícies d’aquestes darreres setmanes per corroborar l’ús repressiu de l’estat d’alarma, aplicant la nefasta llei mordassa (aquella que el govern d’esquerres havia de derogar).

A un mes de la presa de la mesura el 26/10/20, i tal com ens temíem, el conseller Sàmper anunciava més de 38.000 denúncies, i es produïen excessos policials com ara el d’Ignacio, el jove xilè que va ser agredit pels Mossos per trencar el toc de queda el 16/11/2020

Els exemples són abundants i diversos: un sensesostre abatut per la Guàrdia Urbana de Barcelona el 23/11/2020; desnonaments quasi sobre el toc de queda com el de finals d’octubre a Nou Barris o les càrregues contra  veïnes del Raval fa una setmana; Ada Colau i Albert Batlle anunciaven el 27 de novembre l’ampliació de la unitat especial antiavalots de la Guàrdia Urbana  –la que prometia dissoldre a 2015- amb 25 agents més i el conseller Sàmper –el que crida a denunciar els veïns als Mossos si incompleixen les mesures restrictives- deia que calia reforçar el cos de Mossos, i el mes que acaba en creava 250 places.

Aquesta clima repressiu in crescendo lamina els drets i les llibertats; la qual cosa serà irreversible si no hi fem front amb fermesa.

Prou repressió! Prou toc de queda i estat d’alarma! Mesures sanitàries per la crisi sanitària!!