Solidaritat amb el cas Pedro Álvarez

La repressió ve de lluny. Per a algunes persones és, des de sempre, el pa de cada dia; per a altres és la descoberta incòmoda que canvia les seves vides. I, d’una o altra manera, la repressió ens afecta a totes.

En aquest marc repressiu, la història ben coneguda de l’assassinat de Pedro Álvarez i la llarga lluita dels seus pares i de molts col·lectius perquè es faci justícia, és absolutament vigent: en Pedro tenia vint anys quan el 15 de desembre de 1992 a l’Hospitalet de Llobregat (al defensar la seva xicota de la violència del conductor d’un cotxe en una picabaralla de trànsit) rebé un tret al cap que li produí la mort. El principal acusat, un agent de la policia nacional.

S’inicià un periple judicial que mai ha depurat responsabilitats de l’assassinat.

Els pares d’en Pedro es pronunciaren públicament perquè el cas no quedés impune.

No han estat mai sols: des d’un inici que associacions de veïns i organitzacions diverses es mobilitzaren reclamant justícia. Es creà la Plataforma Pedro Álvarez amb l’objectiu de mantenir viva la memòria i la necessitat que es faci justícia.

Durant tots aquests anys els cossos policials i la judicatura han posat entrebanc rere entrebanc perquè la investigació no prosperés. “La Fiscalia sempre ha estat la més interessada a tancar el cas” deia en Juanjo (pare d’en Pedro Álvarez) en una entrevista a NacióDigital el 2018.

D’aquí poques setmanes (gener 2021) el cas de Pedro Àlvarez prescriu. Recentment CUP, ERC, Els Comuns i JuntsxCat registraren una proposta de resolució al Parlament de Catalunya per tal que aquest exigeixi a la justícia la reobertura del cas. També recomanaven a la CCMA (Coorporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) que TV3 emetés el documental “Nosotros no olvidamos” produït el 2020 per ACATS (Associació Col·lectiva Audiovisual per la transformació Social) que mostra la solidaritat, les xarxes de suport i les lluites originades arran de l’assassinat de Pedro Álvarez.

Al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, portaveu de JuntsxCat preguntava a Marlaska sobre quines mesures ha pres el Ministeri d’Interior per arribar fins al final i donar una resposta als familiars de la víctima.

La Plataforma 3 d’Octubre reclamem que aquests gestos per part dels partits no quedin en això, en simples aparences sense més conseqüències perquè la minsa o nul·la resposta efectiva de les administracions i dels polítics durant tots aquests anys ha estat flagrant. El suport institucional sovint s’ha limitat a declaracions de bones intencions. Res més.

Aquesta manca de compromís que en general han manifestat els partits polítics durant tots aquests anys per combatre la impunitat policial i judicial, ha contribuït en gran mesura a que el cas Pedro Álvarez i tants altres similars no es resolguin. Perquè no es tracta d’un cas aïllat i tant els pares com la Plataforma Pedro Álvarez ho denuncien incansablement.

També el silenci mediàtic de molts dels mitjans de comunicació sobre el cas evidencia la incomoditat que els suposa tant a ells com als governants el fet de qüestionar el comportament dels cossos policials.

Per això, si bé és preocupant no ens és gens estrany que divendres passat, 11 de desembre, la Plataforma Pedro Álvarez hagi publicat un manifest denunciant la decisió deTV3 de no emetre el documental “Nosotros no olvidamos”.

Són vint i vuit anys d’impunitat, vint i vuit anys de vergonya.

Pocs dies després que l’Audiència de Barcelona refusés el recurs de la família perquè es reobri la investigació (Juanjo Álvarez dèia: “Cada vegada estic més orgullós que em diguin antisistema. “Anti” aquest sistema, que només defensa l’elit i la burocràcia i abandona el poble”).

Sí, tal com dèiem al començament del text, la repressió ens afecta a totes i és col·lectivament que l’hem d’afrontar.

Com cada 15 de desembre, la Plataforma Pedro Álvarez convida els col·lectius a assistir a les 11:30 h. a l’ofrena floral que es fa a l’Avinguda Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat i a la concentració convocada a les 19:00 h. a la Plaça Universitat.

La Plataforma 3 d’octubre ens solidaritzem amb la família d’en Pedro Álvarez i amb el grup de suport. La lluita reclamant justícia, continua.

“Pedro, hermano, nosotros no olvidamos”.