Drets?

Ha passat una mica més d’un any des de la primera mort oficial per Covid-19, un any terrible que tindrà ecos durant molt de temps, un any on hem patit una retallada sostinguda i sistemàtica de drets i llibertats, i on hem normalitzat situacions que serien molt complicades d’explicar a una persona amb mentalitat PreCovid.

Volem destacar-ne dos, sorgits de la nefasta gestió de la convocatòria, el 14F, de les pròximes eleccions autonòmiques (ja que el TSJC, en contra de la unanimitat de la comissió del parlament per posposar les eleccions, ha decidit mantenir-les):

Dret de participació política: A l’inici de la pandèmia, es va limitar completament el dret de participació política, i es va haver de lluitar per tal de poder tornar a tenir la possibilitat d’exercir-lo (+info). A l’actual confinament municipal, ja existeix l’eximent per participació política en el document de declaració responsable, però de manera artificial ha sortit el debat sobre l’exercici d’aquest dret, i en alguns casos, comparant la participació en un míting amb anar a prendre un cafè. El menysteniment i descrèdit de la participació política no ve d’ara, però cal reflexionar qui surt beneficiat d’aquesta situació.

Dret a la intimitat: A les passades eleccions d’EuskalHerria i Galiza, es va optar, de manera il·legal, per coartar el dret a vot de les persones infectades de Covid, mesos després, sense haver pres cap mesura legislativa, i potser en prevenció de les conseqüències que podria tenir coartar de nou aquest dret, s’ha establert una franja horària (com a recomanació, altrament seria il·legal), el propi 14F, per tal que les persones en quarantena surtin a votar. Sense entrar a valorar el sentit de trencar la quarantena, i els riscos que això suposa, és una clara vulneració del dret a la intimitat d’aquestes persones, i del secret de les seves dades mèdiques. Accediran en una franja horària específica (la dels empestats), de manera pública i amb el DNI a la mà.

La por com eina per retallar els nostres drets, i com caldo de cultiu del feixisme, si no lluitem pels nostres drets, ningú ho farà per nosaltres.