1r de maig, tombem el règim!

aaDes de la Plataforma 3 d’octubre fem crida a la participació de les diferents convocatòries de celebració d’aquest primer de maig de 2021. Enguany, tal i com es va fer l’any passat, la Taula sindical de Catalunya torna a convocar mobilitzacions unitàries descentralitzades del sindicalisme combatiu. Convocatòris a [1]:

  • Mataró: Plaça Miquel Biada (11:30)
  • Lleida: Plaça del Treball (12:00)
  • Barcelona: Passeig de Gràcia/Provença (17h)
  • Girona: Can Ninetes (17:30)
  • Tarragona: Plaça Imperial Tarraco (18:30)

El primer de maig commemora la Revolta de Haymarket, un dels incidents de la gran vaga que, els treballadors dels EUA, van començar el dia u de maig de 1886 per aconseguir la jornada de 8h.

A Chicago, el 4 de maig a les 21.30 l’alcalde donà per acabat l’acte de Haymarket Square, convocat per tal de garantir la seguretat dels obrers. Tot i això, gran part de la concurrència (més de 20.000 persones) romangué encara a la zona. L’inspector de la policia John Bonfield va considerar que, havent acabat l’acte, no havia de permetre que els obrers hi continuessin, i juntament a 180 policies uniformats, avançà cap al parc i començà a reprimir-los. De sobte, va esclatar entre els policies un artefacte explosiu que va matar un oficial de nom Degan i en va ferir uns altres. La policia va obrir foc sobre la multitud, matant i ferint una quantitat incerta d’obrers. Es va declarar l’estat de setge i el toc de queda, i en els dies següents es van detenir centenars d’obrers, els quals foren colpejats i torturats, acusats de l’assassinat del policia. Es van realitzar una gran quantitat de violacions de domicili i es va manipular la descoberta d’arsenals d’armes, municions, amagatalls secrets i fins i tot “un motlle per a fabricar torpedes navals” (ca.wikipedia.org).Mártires-de-Chicago-900x753

La repressió posterior va condemnar a Oscar Neebe a 15 anys de treballs forçats, Samuel Fielden i Michael Swabb a cadena perpètua i a la mort a la forca a Louis Lingg, Adolph Fischer, Albert R. Parsons, Hessois Auguste Spies i George Engel. Lingg va morir, el dia abans de la seva execució, per l’explosió, a la seva cel·la, d’un cartutx de dinamita, col·locat a la seva boca. El 1893 el governador d’Illinois va concloure que tots els condemnats eren innocents dels càrrecs. Aquests 8 anarquistes han passat a la història com “els martirs de Chicago” i els fets, de la plaça Haymarket, com un dels pitjors casos de repressió sindical i de corrupció policial i jurídica de la història dels Estat units.

El passat 2020 la convocatòria del 1r de maig, de concentració simbòlica a plaça de St. Jaume de la Taula sindical de Catalunya, va ser prohibida pel ministre de l’interior F. Grande-Marlaska; una acte arbitrari de suspensió de drets fonamentals sens precedents en el règim del 78. Malgrat això, les organitzacions convocants va aconseguir trobar formes alternatives de celebració del dia de la persona treballadora.

La Plataforma 3 d’octubre contra la repressió i per les llibertats ens sentim especialment compromesos amb el primer de maig pel que simbolitza, des de la classe treballadora, el compromís de defensa de les llibertats i, en aquest dia molt especialment, de denúncia de la repressió sindical.


[1] Solidaritat obrera, IAC (Intersindical alternativa de Catalunya), COS (Coordinadora Obrera Sindical), CO.BAS (Comissions de base), CNT Catalunya, CGT Ensenyament.
Agrupació de dones Pan y Rosas, Agrupació taxi Companys, Anticapitalistes, Associació 500×20, Coordinadora d’associacions d’aturats de Catalunya, Corrent roig, CRT (Corrent revolucionària de treballadors i treballadores), CUP, CxR (Constituents per la ruptura), Ecologistes en acció, Embat, Esquerra Diari, FSM (Federació sindical mundial), Iaioflautes del Garraf, Lluita internacionalista, Marea bàsica Catalunya, Marea pensionista Catalunya, Marxa de la dignitat, Moviment pensionista Badalona, PapersxTothom, PCPC, Procés constituent, RidersxDerechos, SanitàriesEnLluita, SEPC, Sindicat de llogateres, Sindillar, Stop subcontractació, Unitat pensionista Baix Penedes, Unitat pensionista Horta Guinardó, Unitat pensionista.cat, Xarxa roja.