Resposta a EstratègiaCompartida

Ens plau donar resposta al vostre missatge. Ens sentim afalagats pel fet que l’opinió de la Plataforma 3 d’Octubre en Contra de la Repressió i en Defensa dels Drets i de les Llibertats (P3O) us pugui generar interès.

Cal precisar que la nostra no és una “organització política”. La P3O és una plataforma social: un conjunt persones, entitats, col·lectius, organitzacions i sindicats que és coordinen per a donar, des de la classe treballadora, resposta a l’onada de repressió social, política i sindical que estem patint. La P3O va néixer el setembre del 2017 arran de les tasques desenvolupades durant la convocatòria de la vaga general de l’octubre del 2017, que es va generar com a reacció a la violència estatal, policial i, finalment judicial, que va suposar la repressió indiscriminada al referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre.

La P3O és planteja, doncs, la reivindicació dels drets de les persones i dels pobles i la denúncia a l’actual repressió des d’una perspectiva de la classe treballadora i els sectors populars. És per això que ens hem mobilitzat per exigir al govern d’ERC i JxCat que deixi de ser acusació contra els nostres companys, així com deixi de perseguir les lluitadores contra els desnonaments i qualsevol altra dissidència política i social tot carregant amb la BRIMO i les ARRO, o cobrint-les de multes, llei mordassa en mà.

Des de la nostra perspectiva entenem la nostra reivindicació al dret a decidir des de la radicalitat democràtica, sense limitacions: ja sigui des de la llibertat de presentar propostes i candidatures, o referèndums, de participar-hi i d’exercir el dret al lliure sufragi, si escau, com des d’altres formes de participació democràtica política alternativa.

El passat 3 d’octubre, coincidint amb el 4rt aniversari de la vaga general, vàrem fer una nova crida a la mobilització continuada i persistent contra la repressió i en defensa de drets i llibertats; des de la perspectiva del canvi del model econòmic i social, i de posar la vida al centre. Sempre sota el lema, que fa 4 anys que arrosseguem, de Tombem el Règim!

Però els canvis de règim precisen, per a ser possibles, la mobilització continuada de les persones al carrer, a les places, a les viles, a pobles i llogarrets.

És aquesta mobilització popular qui ha marcat el ritme polític per aconseguir, amb absoluta radicalitat democràtica i des del consens el “dret a decidir”; el dret a decidir-ho tot; el dret i el deure d’exercir totes les sobiranies individuals i col•lectives. I, contràriament, és la desmobilització la que regala la sobirania, i la cedeix a una classe política massa vegades més fidel als interessos de la seva classe dominant que als interessos del conjunt de la ciutadania…

Actualment som davant d’una nova dinàmica “reformista i autonomista” que pretén la desmobilització per a, una vegada més, segrestar la voluntat democràtica i retornar el “nosaltres decidim” al pacte polític dels interessos de partit, al marge de les voluntats de la ciutadania i bandejant qualsevol radicalitat democràtica.

Les organitzacions de la P3O vàrem impulsar la vaga general del 3 d’octubre que va convocar el sindicalisme alternatiu de Catalunya sense suposar la renúncia a la pròpia línia d’acció de cadascuna.

Així, doncs, no necessàriament hem d’apostar per una estratègia comuna col·legiada dels actors polítics per a marcar objectius de país, d’estat o de nació. Fins i tot, és possiblement que aquest joc de confrontació de la diferència sigui el que pot generar espais de progrés, sempre des de la força d’una mobilització permanent.

Si, des de la classe treballadora, hem pogut aprendre una lliçó del segle XX és malfiar-nos de qualsevol proposta d’unitat pel bé de la pàtria, des de la renúncia a la lluita de classes o la renúncia de la negociació col·lectiva.

Tenim, doncs, la més ferma convicció que tot el moviment de canvi de règim, de defensa dels drets col·lectius i individuals nascuts de la sentència del 2010 del Tribunal Constitucional contra l’Estatut es sustenta en la mobilització popular; tant sols des de la mobilització popular continuada podrem avançar cap un autèntic canvi de règim, que generi un canvi real del model econòmic i social, que posi la vida al centre, que és el mínim comú denominador del projecte col·lectiu de la classe treballadora i els sectors populars.

26 d’octubre de 2021, Plataforma 3 d’Octubre en Contra de la Repressió i en Defensa dels Drets i de les Llibertats (P3O)