Transcripció Concep Miró

Benvinguts i benvingudes a aquest primer debat on line de la campanya #DesconfinemDretsiLlibertats engegada per la “Plataforma 3 d’octubre contra la repressió i per les llibertats” i titulat avui “Defensem el dret a la protesta”. Soc Cóncep Miró, membre de la IAC, sindicat integrant de la Plataforma 3 d’octubre juntament amb altres plataformes, moviments i sindicats. M’acompanyen avui des de Girona en Benet Salellas, advocat, des de Barcelona l’Anaïs Franquesa, codirectora del Centre Irídia, i des de Granada en Néstor Salvador, secretari nacional d’àrees i sectors del SAT. Moltes gràcies per acompanyar-nos i haver acceptar la proposta que us hem fet de compartir una estona avui des de la Plataforma 3 d’octubre.

El debat d’avui es titula: “Defensem el dret a la protesta”

Es pot seguir al web de la plataforma. Benvinguda a qui ens està seguint per aquest canal. Es poden fer preguntes per la xarxa. Farem tres intervencions i després resposta a les preguntes que ens arribin. La previsió d’acabament és cap a les vuit.

La Plataforma 3 d’octubre va néixer el setembre del 2017 per impulsar la vaga general del 3 d’octubre de 2017 a Catalunya com a reacció a la violència estatal, policial i, finalment judicial, que va suposar la repressió indiscriminada al referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017, aviat farà 3 anys.

Des de la Plataforma 3 d’octubre hem decidit iniciar aquesta campanya #DeconfinemDretsiLlibertats per denunciar la vulneració de drets fonamentals que s’està produint amb la deriva autoritària i repressiva que ha pres aquest estat d’alarma. Amb l’excusa de la crisi sanitària:

  • S’impedeix el dret a la protesta
  • Hi ha una escalada repressiva amb l’aplicació massiva de la Llei Mordassa
  • I recentralització política al servei d’aquestes mesures autoritàries

Aquest estat d’alarma imposa de facto un estat d’excepció.

Dijous passat vàrem llençar el manifest, que podeu trobar a les xarxes, i aquesta setmana tenim previst fer 3 debats on line (dilluns, dimecres i divendres). Dilluns 18, defensem el dret a la protesta (Benet Salellas, Anaïs Franquesa, Néstor Salvador); dimecres 20, davant la recentralització defensem el dret (Carles Riera, Assumpta Barbens, Esther del Alcázar, David Companyon) i divendres 22, aturem la repressió, defensem drets i llibertats (Eulàlia Reguant, Iolanda Maurici, Ainhoa Ruiz, Pedro Mercader). Tenim convocada una concentració dissabte a plaça Sant Jaume, perquè creiem que cal recuperar els carrers JA per acabar amb aquesta arbitrarietat que està coartant els nostres drets fonamentals.

Avui iniciem la 10a setmana d’estat d’alarma i pensem que és un bon moment, que és necessari, parar-nos a debatre sobre què està passant amb el dret a la protesta durant l’estat d’alarma. La protesta no és l’objectiu, la protesta és la eina. La eina per a reivindicar una sanitat pública i de qualitat, una educació pública i per a tothom, un treball just, el dret de tots i totes a un lloc per viure, etc.

Recordar que durant l’estat d’alarma ens hem trobat amb la prohibició de mobilitzacions com el cas del 1 de maig. Cal recordar que NO s’ha de demanar permís per concentracions, només es comuniquen i, si son de més de 20 persones…

Exemples de concentracions prohibides:

  • Concentració 24 abril, Parlament, Ple de Pressupostos (LI)
  • Concentració 1 maig, plaça Sant Jaume, Primer de Maig (IAC + LI)
  • 23 abril IAC notifica a Mossos concentració de 50 pax a plaça Sant Jaume

Respecte a les comunicacions, actualment, els Mossos s’inhibeixen i ens diuen que parlem amb Delegación del Gobierno, des d’aquesta via arriben les resolucions del Ministerio on Grande-Marlaska prohibeix les mobilitzacions… Això ha provocat la presentació de recursos per vulneració de drets fonamentalls.

Aquesta política de prohibició d’actes de protesta ha estat aplicada arreu de l’estat espanyol i contrasta amb la irresponsabilitat del Govern que activa centenars de milers de treballadors i treballadores cada dia en els sectors productius no essencials sense assegurar-ne les condicions sanitàries… Mentrestant els motius per la protesta social es multipliquen. Apareixen mobilitzacions de nou format com els passejos reivindicatius de marea pensionista. Mentrastant veiem la connivència amb les mobilitzacions de l’extrema dreta al barri de Salamanca de Madrid… I les sorprenents declaracions del conseller Buch el Departament d’Interior proposarà en la reunió del PROCICAT que els ciutadans pugin exercir el dret a la manifestació en situació de pandèmia del 15 de maig…