Transcripció Joan Tarrida

La Plataforma 3 d’octubre es va crear a la tardor de 2017. Més de cent organitzacions, moviments socials, sindicats, col·lectius i alguna organització política ens vàrem trobar perquè veiem que els aparells de l’estat estaven duent a terme una repressió molt forta en el país i que ens havíem de preparar per fer-li front. Abans del dia 1 d’octubre, preveient que la repressió seria forta ja vàrem tramitar a través dels sindicals de la plataforma la vaga general per al 3 d’octubre per si calia activar-la. Malauradament, la repressió que va haver-hi l’1 d’octubre ens va donar la raó i vàrem activar la vaga general del 3 d’octubre que va servir per donar cobertura al que vàrem aconseguir: parar tot el país i controlar el territori.

De llavors ençà hem continuat treballant en el nostre espai que és un espai contra la repressió i a favor dels drets i de les llibertats

Situats a la primavera del 2020 veiem que aquella repressió que va començar el 17 no ha minvat, ans el contrari. La resposta que els aparells de l’estat han donat a l’epidèmia fa que constatem que aquella repressió va a més. Per això és ara que iniciem aquesta campanya que denominem #DesconfinemDretsiLlibertats, campanya que comença aquesta setmana però que intuïm que serà llarga.

Aquesta campanya ha de ser forçosament solidària i complementària amb les altres lluites que potser tenen més relació amb la quotidianitat de la ciutadania. Evidentment, hem de ser una campanya solidària i complementària amb les lluites laborals. Des d’aqui un fort recolzament als companys i les companyes de Nissan que estan en lluita que es un exemple del que s’anirà multiplicant i vindrà en el futur. Ha de ser també una lluita solidària i complementària amb tota la defensa dels serveis públics, educació, sanitat… i la seva millora. Ha de ser també una lluita solidària i complementària per aconseguir que la crisi econòmica no la paguem novament les classes populars.

I ha de ser una campanya forçosament llarga perquè entenem que ja des d’ara hem d’estar construint un nou futur. I aquest nou futur no hem de deixar-nos enganyar per qui diu que hem de treballar per tornar a una vella i caduca normalitat. Sinó que ara tenim l’oportunitat i l’obligació, d’entre tots i totes, de construir un nou model polític, econòmic, social que posi la vida en el centre. I aquest nou model el podem construir des de les lluites i des de tot aquell coneixement que ja hem treballat i que ens aporta el feminisme, l’ecologisme,l’economia social i solidària, la sobirania alimentària, la sobirania energètica. En definitiva, la sobirania reproductiva. Ja tenim molt camí fet; el que ens convé es poder vertebrar i poder construir entre tots i totes aquest nou model.

Tenim un gran oportunitat. El món, el planeta, l’espècie ens hem aturat i aquest aturar-nos ens dona l’oportunitat de reprendre un nou futur. I aquest nou futur entem que ha de ser a partir d‘una mutació social o inclús m’atreviria a dir: una mutació de l’espècie. Mutació que ha de ser forçosament deliberativa i participativa. L’hem de construir des de baix perquè sinó aquesta mutació es produirà segur. El futur no serà igual que el passat i aquesta mutació serà imposada novament per les elits. Per tant, en aquest camí de construcció del nou model, la Plataforma 3 d’octubre farem camí juntament amb totes les altres lluites.

Centrant-me directament en la campanya, hem començat aquesta setmana la primera fase en al qual hi ha 3 debats. Ja en vàrem fer un el dilluns passat en el qual vàrem destacar i vàrem aprofundir en la denuncia de la prohibició del dret de concentració, manifestació i protesta; en la vulneració i el control excessiu del carrer per la policia i pels militars. Avui tractarem el tema de la recentralització i de la gestió que han fet els aparells de l’estat, inclòs el govern català d’aquesta epidèmia. Divendres parlarem de drets versus seguretat, de la possibilita que en el futur es doni més importància a la seguretat en detriment dels drets i les llibertats.

I acabarem la setmana, no p odiem acabar-la de cap altra manera que fent una acció al carrer al cap de setmana vinent.

Aquesta primera fases pretén poder oferir aquestes intervencions a les organitzacions de la plataforma o a qualsevol altre que hi tingui interès per poder sevir de debat intern en les organitzacions, els sindicals, per poder debatre-ho en els centes de treball. i així conscienciar que la defensa de drets i llibertats ha de sumar amb altres reivindicacions per intentar construir aquest nou model.